Sociedad
La saturació continua a la mar: circuits de motos d’aigua i altres activitats nàutiques

La saturació continua a la mar: circuits de motos d’aigua i altres activitats nàutiques

Actualizado el 17/06/2024 18:06                Compartir

Comunicat GOB

El passat 18 de maig es va publicar al BOIB l’anunci que es posava a informació pública la sol·licitud d’autoritzacions a zona de domini públic maritimoterrestre (DPMT), la instal·lació d’un circuit de motos aquàtiques i el servei o activitat de Sky-bus, per l’empresa Funny Beach Illes, SL., a les platges de Magalluf i Cala Vinyes, per a les temporades 2024 fins a la 2027 (ambdues incloses).

Per si no en tenguéssim prou amb la massificació i saturació de l’espai terrestre que patim a Mallorca i que augmenta a mesura que avança l’estiu, aquesta també es trasllada al mar, any rere any. L’oferta turística no es queda a la costa, ocupant les platges, o els passeigs marítims, hi ha tota una sèrie d’activitats d’oci que s’ofereixen dins l’aigua. Entre elles el lloguer de motes d’aigua o embarcacions que passegen als seus usuaris a gran velocitat mentre els estiren des d’algun element inflable.

Durant els mesos de maig i juny s’estan tramitant les peticions d’instal·lacions de temporada al domini públic marítimo-terrestre. És el que ha passat amb la sol·licitud d’un circuit de motos d’aigua davant Cala Vinyes, a l’alçada de l’illot de sa Porrassa. Un circuit que des del primer moment va aixecar les alarmes entre la població per les seves dimensions desproporcionades, demanant una instal·lació que ocuparia una àrea de 178.000 metres quadrats. Això, si ho comparam amb les dimensions d’un camp de futbol gran, equivalen a 16 camps.

Quina és la problemàtica amb aquest tipus d’activitats o instal·lacions?

Alguns podrien pensar que és més segur tenir motos aquàtiques navegant dins un recinte delimitat, que tenir-les desplaçant-se lliurement. Però el problema és que es tracta d’una pressió més sobre un espai que ja està sobrecarregat. No és permetre una cosa o l’altra, és un “ho posam tot”. La costa oest de la badia de Palma és la zona més explotada en l’àmbit nàutic de Mallorca i la instal·lació d’un circuit de motos a més, d’una llança (una més) que passeja persones damunt un element inflable amunt i avall, generen una acumulació d’impactes.

Per una banda, l’impacte acústic, que afecta tant les persones com a la biodiversitat marina. Ambdues activitats porten associades elevades velocitats que generen renou i que es produiran de manera continuada al llarg del dia, sense donar cap descans, ni a la vida marina, ni a les persones que volen gaudir de la platja i la natura o que viuen en la zona. Per altra banda, tant el circuit de motos com la llança de l’Sky-bus, suposen un risc de col·lisió. En el cas del circuit de motos, per a la fauna marina (sobretot espècies de peixos pelàgics, elasmobranquis, tortugues marines, etc.) que es desplaça per la superfície i que per algun motiu (en una finestra de silenci) poden aparèixer dins la zona del circuit. Però sobretot en el cas de l’Sky-bus, que a més no presenta un recorregut delimitat, podria interaccionar a més a més, amb persones que neden, fan snorkel, bussegen, van a vela, caic, etc. per la zona.

Incompliment de la normativa de Costes.

Però tot i no ser convenient la instal·lació ni autorització de cap de les dues activitats (circuit de motos aquàtiques i servei de Sky-bus), per la pressió que suposen a l’espai, l’autorització no es pot fer, ja que no compleix la normativa de Costes. Hem sabut que l’Ajuntament de Calvià disposa de l’autorització per l’explotació dels serveis de temporada de tot el terme municipal. L’article 113.8 del Reglament General de Costes estableix que solament se podrà atorgar una autorització d’explotació de serveis de temporada a l’Ajuntament corresponent, i que es podrà celebrar concurs per al seu atorgament, solament si no disposa (l’Ajuntament) de l’Autorització per no haver-la sol·licitada o no l’hagi aconseguida per defectes de forma. Per tant, la sol·licitud d’un particular com l’empresa Funny Beach Illes, SL., en aquest cas, no es pot atorgar, ni tan sols tramitar perquè ja la gaudeix l’Ajuntament de Calvià.

Així, demanam a la Direcció General de Costes i Litoral que no autoritzi la sol·licitud d’instal·lació del circuit de motos d’aigua amb plataforma i servei d’Sky-bus a l’empresa Funny Beach Illes SL., per ser contrària a la legislació de costes.

També, demanam a l’Ajuntament de Calvià, que no afavoreixi aquest tipus d’activitats en les aigües i costes del seu municipi, per tal de millorar la seguretat i benestar tant dels usuaris del medi marí com de tota la seva biodiversitat.

A més a més, també volem fer ressò i convidar-vos a donar suport, a la recollida de signatures que està en marxa, iniciada pels veïns de la zona, oposant-se a la instal·lació del circuit.

https://www.change.org/p/baleares-libres-de-motos-de-agua-nos-oponemos-al-circuito-de-motos-de-agua-en-calvi%C3%A0?recruited_by_id=12d5cbb0-248b-11ef-9731-05da1f9c19b1&utm_source=share_petition&utm_campaign=psf_combo_share_initial&utm_term=petition_dashboard&utm_medium=whatsapp

El malestar de la població enfront de la saturació tant de terra com de mar es talla amb els dits, és moment de començar a ser valents i posar límits a la pressió dels entorns naturals que implica la sobrepressió turística.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca