Menorca

El Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca rep el premi Starlight 2021 a l'enllumenat intel·ligent i la innovació

El Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca rep el premi Starlight 2021 a l'enllumenat intel·ligent i la innovació

Actualizado el 07/05/2022 16:52                Compartir

La Fundació Starlight ha atorgat el premi Starlight 2021 en enllumenat intel·ligent i innovació a l'Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular per la redacció i la implementació del Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca, el text que estableix les condicions que han de complir les instal·lacions d'enllumenat a l'illa per garantir la protecció del cel nocturn.

La decisió s'ha donat a conèixer aquest mes d'abril en anunciar-se la celebració de la tercera edició dels Premis Internacionals Starlight (International Starlight Awards), que va celebrar la primera edició precisament a Menorca durant la II Trobada Internacional Starlight, i que va tenir lloc a l'illa del Llatzeret el 2019. En aquesta ocasió, el lliurament dels Premis i Reconeixements Starlight 2021 es realitzarà al sopar de cloenda de la V Trobada Internacional Starlight a Fuencaliente, La Palma del 24 al 29 d'octubre de 2022.

Aquests premis internacionals són un reconeixement que la Fundació atorga a institucions, associacions, administracions i empreses per les seves iniciatives en defensa del cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles. Els guardons compten amb quatre modalitats, totes basades en la carta Magna, la "Declaració Starlight" o "Declaració de La Palma", el manifest per la defensa del cel nocturn signat el 2007 per organismes internacionals com la UNESCO, l'Organització Mundial del Turisme (OMT) o la Unió Astronòmica Internacional (IAU), entre d'altres.

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera és així una de les quatre organitzacions premiades. A l'Agència se suma el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades (Catalunya) a la categoria d'Astroturisme, la revista Astronomía Magazine en Educació i difusió de l'astronomia, i el Tambor del Llano (Cadis) com a millor Allotjament Starlight de 2021.

El Reglament de Protecció del Medi Nocturn

La Fundació Starlight ha premiat l'Agència per l'elaboració d'una eina de conservació com el Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca, la redacció del qual es va iniciar després de l'aprovació de la Llei de Protecció del Medi Nocturn de les Balears, i que va finalitzar amb la declaració de Menorca com Destí i Reserva Starlight, sent aprovat definitivament el juny de 2021.

El reglament no només estipula les característiques tècniques i de disseny que ha de tenir l'enllumenat exterior i interior a l'illa en relació amb la seva contaminació lumínica i eficiència energètica, sinó que estableix tota una sèrie d'accions i mesures per preservar les condicions del medi natural i la foscor de la nit.

Entre d'altres, crea el Servei de Prevenció i Control de Contaminació Lumínica, una oficina que s'encarregarà d'assessorar i avaluar la qualitat del cel nocturn i incoar i resoldre expedients sancionadors, i establirà un mapa de zonificació de les àrees de més o menys protecció.

En definitiva, el reglament garanteix el dret dels éssers vius a la llum de les estrelles i la foscor. Les condicions apropiades de foscor no només permeten observar el cel estrellat, sinó que fan possible multitud de processos biològics i comportaments animals i evita problemes de salut relacionats amb la contaminació lumínica. A més, la il·luminació eficient permet l'estalvi energètic i redueix l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.
movi

Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca