Menorca

Presentat el projecte que permetrà que la central elèctrica de Maó funcioni amb gas natural

Presentat el projecte que permetrà que la central elèctrica de Maó funcioni amb gas natural

Actualizado el 03/03/2019 06:25                Compartir

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, el director general d’Endesa a Balears, Martí Ribas, i el director general d’Endesa a Balears, Martí Ribas, han presentat aquest matí el projecte que permetrà que la central tèrmica de Maó passi a funcionar amb gas natural.

Una vegada acordades i posades en marxa les actuacions per tal que la central maonesa compleixi la directiva europea d’emissions, i per tant pugui ser funcionant més enllà del 2020, aquest projecte permetrà adaptar la central al gas natural fins que estigui disponible el doble enllaç amb Mallorca i llavors, la instal·lació del port de Maó pugui quedar en reserva. En aquest període de temps, el funcionament de la central de Maó amb gas natural permetrà:
  • Reduir l’impacte ambiental de la generació elèctrica a l’illa.
  • Millorar la fiabilitat de la central de Mao.
  • Minimitzar el cost econòmic per al sistema elèctric.

El projecte que ha presentat Endesa aquest matí preveu una actuació a la central de Maó per adequar les instal·lacions al gas natural, i per altra banda, la logística necessària per fer arribar fins a Menorca el combustible des de Barcelona i amb vaixell.
Les principals d’aquesta projecte són:

- El gas natural arribarà amb vaixell des de Barcelona i es descarregarà al port de Maó, a pocs metres de la central.

- Desapareixerà el fueloil de la central de Maó, i de tot Menorca, ja que la totalitat del fuel que entra a l’Illa ho fa per abastir la instal·lació d’Endesa. El 94% de la potència energètica que es generarà a Maó es farà a partir del gas natural.

- Es reduirà el consum de gasoil, que serà el combustible previst per a les turbines que quedaran disponibles per a situacions d’emergència.

- I es reduiran de manera molt significativa les emissions contaminants. Si amb les obres que començaran d’aquí a poc les emissions de NOx ja es reduïen un 75%, ara baixaran un 90% més. És a dir, quan la central funcioni amb gas, les emissions de NOx hauran baixat un 97% en comparació a l’actualitat. És important destacar que la comptabilització d’aquesta reducció té en compte no només l’activitat directa de la central, sinó també els moviments logistics que l’acompanyen (arribada de vaixells, camions, etc.)

- Baixaran també les emissions de CO2, de diòxid de sofre i de partícules contaminants.

Endesa calcula que per executar el projecte, que tindrà un termini d’execució de 18 mesos, farà falta una inversió de 26,7 milions d’euros.

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat ha expressat el suport a aquest projecte, que necessita de tramitació davant diverses administracions. Pons ha destacat que l’actual Govern d’Espanya “veu amb bons ulls el projecte, i noltros col·laborarem també per a què sigui una realitat quan abans millor”.

Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca