Cultura | Menorca
La Institució Moll expressa la seva enhorabona per la declaració de les rondalles i llegendes menorquines com a Bé d'Interès Cultural Immaterial i

La Institució Moll expressa la seva enhorabona per la declaració de les rondalles i llegendes menorquines com a Bé d'Interès Cultural Immaterial i

Actualizado el 06/10/2023 17:29                Compartir

La Institució Moll expressa la seva enhorabona per la declaració de les rondalles i llegendes menorquines com a Bé d'Interès Cultural Immaterial i insta el nou Consell de Mallorca a atorgar a les ‘Rondalles mallorquines’ la mateixa protecció

La Institució Francesc de Borja Moll, dipositària dels drets del Diccionari català-valencià-balear d’Antoni Maria Alcover i el mateix Moll, vol expressar la seva satisfacció, i l’enhorabona al poble i a les institucions de Menorca, per la declaració de les rondalles i les llegendes menorquines com a Bé d’Interès Cultural Immaterial, amb les corresponents mesures de salvaguarda, per part del Consell Insular. Al mateix temps, insta el nou Consell de Mallorca a atorgar a les Rondalles mallorquines la mateixa declaració com a patrimoni protegit.

La Institució Moll ja va presentar al Consell de Mallorca la sol·licitud corresponent per a la declaració com a Bé d’Interès Cultural Immaterial de les Rondalles mallorquines, un tresor lingüístic excepcional, transmès de manera oral al llarg dels segles, i que Antoni Maria Alcover, sota el nom de ‘Jordi des Racó’, va recollir dels llavis de 246 narradors, de 33 localitats de Mallorca, salvant-les de la desaparició, preservant el seu llenguatge tradicional i donant-les forma literària al seu Aplec, publicat per l’editorial Moll i que ha servit com a introducció a la lectura en català a vàries generacions de mallorquins. Recentment s’ha culminat la seva edició crítica a càrrec dels professors Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè.

Les Rondalles mallorquines són un patrimoni viu, ben present en la identitat col·lectiva del poble de Mallorca, com ha estat bona prova la multitudinària Fira de ses Rondalles, celebrada a Santa Maria del Camí el 16 de setembre i organitzada per la Institució Moll i l’associació El Mirall; o la fira de la mateixa temàtica que es celebrarà pròximament a Búger.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca