Sociedad

Els jutjats de les Balears estrenen les primeres sales amigables per a menors d’edat

Actualizado el 04/12/2018 16:12                Compartir

Els jutjats i tribunals de Palma són els primers a disposar d’un espai habilitat especialment per als menors d’edat que hagin de passar per les dependències judicials. Es tracta de les “sales amigables”, una iniciativa de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM) que avui han presentat a la seu de l’Audiència Provincial el director de l'ODDM, Serafín Carballo, i el president de l'Audiència Provincial, Diego Gómez-Reino. Les sales amigables són resultat de la petició de l’ODDM al Ministeri de Justícia perquè se cedís un espai a cada seu judicial per habilitar habitacions per als infants i adolescents que hagin de comparèixer als jutjats i tribunals.

L’objectiu d’aquestes sales és millorar el benestar dels menors que han de testificar als jutjats. Amb aquesta iniciativa, els menors poden romandre en un espai segur i confortable, en lloc d’estar sotmesos a freqüents i llargues esperes als passadissos dels jutjats, i se’ls evita una innecessària situació traumàtica pel fet d’haver de veure els seus presumptes agressors.

Les sales estan dotades de mobiliari adaptat, materials lúdics i un sistema de videoconferència que evita que els infants hagin de comparèixer directament a les vistes judicials i els estalvia l’estrès que freqüentment suposa per a ells comparèixer davant el jutge, el fiscal i la resta d’assistents, amb una escenografia imponent.

A les sales amigables, els menors poden estar acompanyats dels seus pares, tutors, educadors o terapeutes. Romanen tancades i només s’obren a petició dels representants dels menors que ho sol·licitin expressament.

Les seus judicials que actualment estan dotades de sales amigables són les de l’Audiència Provincial, el jutjat de sa Gerreria i els jutjats de l’avinguda d’Alemanya, de Palma. L’Oficina de Defensa dels Drets del Menor té previst ampliar aquesta iniciativa a les dependències judicials de Manacor, Inca, Menorca i Eivissa. L’ODDM s’ha fet càrrec de l’equipament de les sales amigables, mentre que els organismes judicials n’han cedit l’espai.

Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca