Sociedad

Baltasar Picornell inaugura el VII Parlament Infantil de les Illes Balears

Baltasar Picornell inaugura el VII Parlament Infantil de les Illes Balears

Actualizado el 20/11/2018 06:37                Compartir

Amb motiu del Dia Universal de la Infància, s'ha organitzat conjuntament amb el Parlament de les Illes Balears, l'Oficina de Defensa de Drets del Menor i UNICEF Comitè Balears el VII Parlament Infantil sota el títol “Inventant la vacuna de la pau i el bon tracte”

Avui matí a la Sala de Plens del Parlament de nins, nines i adolescents de diferents municipis de les Illes Balears han exposat els seus manifestos per elaborar entre tots i totes una vacuna de pau i bon tracte amb la qual intentaran protegir a tot el nostre entorn. Aquesta activitat s'emmarca en la proposta que s'ha llançat des d'UNICEF per reflexionar sobre la violència que ens afecta mitjançant una metàfora: el violentovirus, des d'on s'exploren les possibles situacions de violència entre nins, nines i adolescents. Així mateix, és una oportunitat per aprofundir en aquelles situacions en les quals les persones adultes exerceixen violència cap als i les menors.

Benvinguda del president

El president del Parlament, Baltasar Picornell, ha obert la sessió i ha donat la benvinguda a tots els infants assistents. “Per l’experiència d’altres anys, sé que les aportacions que ens fareu són una veu coherent que cal tenir en compte. La vostra participació ens ajudarà a fer evident el que sovint per als adults no ho és tant”, ha manifestat Picornell. “Crec que heu treballat de valent amb els vostres manifests per tal d’elaborar entre totes i tots una vacuna de pau i bon tracte, amb la qual protegir el nostre entorn de la violència”, ha afegit el president. Ha considerat que “la violència pot funcionar com un virus que roman invisible fins que, de sobte, esclata i causa danys moltes vegades irreparables”. Per això, “igual que les epidèmies, és millor prevenir-la que guarir-la. Moltes gràcies per les vostres idees i aportacions, que de ben segur ajudaran a protegir-nos d’aquest violent virus”, ha agraït als assistents Picornell.

El president de la cambra també ha expressat paraules d’agraïment cap a les dues institucions que conjuntament han organitzat l’acte. “Gràcies també per ser avui aquí a la representació de l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor i d’Unicef, i també per fer possible aquesta jornada, per l’esforç i la tasca que duis a terme dia a dia i per la petita recompensa que és veure tot aquest jovent participant d’un acte com aquest. La nostra comunitat es pot sentir molt orgullosa de les seves generacions més joves”, ha afegit el president del Parlament per concloure la intervenció.

Intervenció dels representants dels consells d’infància i centres escolars

En aquesta edició del Parlament Infantil, han participat els consells infantils dels 11 municipis a Balears reconeguts per UNICEF com a “Ciutat Amiga de la Infància” i 3 centres educatius. El col·legi Àgora Portals, que recentment ha obtingut el distintiu de Centre Referent en Drets d'Infància i Ciutadania Global, juntament amb l´Escola Mata de Jonc, han estat els encarregats en assumir la presidència d'aquesta sessió parlamentària infantil.

Els consells infantils i els centres educatius han presentat la vacuna del bon tracte i han llegit les propostes de cada grup per lluitar contra les violències.

Votació de la vacuna de bon tracte de les Illes Balears i cloenda

En finalitzar les intervencions s’ha procedit a la votació de la vacuna del bon tracte de les Illes Balears. Mentre es feia el recompte de la votació, s’ha projectat el vídeo editat del VI Parlament Infantil celebrat l’any passat. Després de les paraules de cloenda de l’acte, s’ha realitzat una fotografia de grup de i s’ha servit un berenar a tots els participants del VII Parlament Infantil.

Les institucions

Des d'UNICEF Comitè Espanyol se celebra el Dia Universal de la Infància “amb una gran mobilització per la pau i contra la violència”. La violència funciona com els virus: roman invisible fins que, de sobte, esclata causant danys moltes vegades irreparables. Per això, igual que les epidèmies, és millor prevenir-la que guarir-la. Per al Dia de la Infància, proposem als consells de participació infantil i adolescent i als centres educatius, l'elaboració d'una vacuna per al bon tracte amb la qual intentarem protegir als nostres municipis.

L’Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM) també s’ha sumat celebrar el Dia Universal de la Infància “com una fita història pels drets de les nines i nins d’arreu del món. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Infants recorda que totes les persones menors d’edat són subjectes de ple dret i que les administracions i organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de l’ODDM han destacat l’interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d’adoptar i recorden que s’ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que el puguin afectar. Per això, l’ODDM fa notar “la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels infants i joves com agents actius de canvi i fomentar vies perquè puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida”

El Parlament de les Illes Balears en el VII Parlament Infantil, segueix amb el ferm compromís adquirit de donar suport a organitzacions i actes que potenciïn la presa de consciència en vers els problemes dels nins i nines d’arreu del món. Propiciar el debat entre nins, nines i adolescents i proporcionar un espai on puguin tractar aquells temes i aspectes que els afecten, és el millor estímul perquè desenvolupin aptituds i actituds que els permetin sentir-se ciutadans i interioritzar criteris de sostenibilitat, consciència ecològica i estima de l’entorn en el qual hi viuen.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca