Part Forana
Santa Maria del Camí s’omple de públic de totes les edats per viure les rondalles de mossèn Alcover

Santa Maria del Camí s’omple de públic de totes les edats per viure les rondalles de mossèn Alcover

Actualizado el 16/09/2023 15:44                Compartir

La Plaça de la Vila i el seu entorn, a Santa Maria del Camí, s’ha omplert avui matí de públic familiar i de totes les edats, per assistir a la Fira de ses Rondalles, promoguda per l’associació cultural El Mirall, que publica la revista del mateix nom, i la Institució Francesc de Borja Moll, continuadora de la tasca d’aquest filòleg. Aquesta iniciativa, , amb el suport dels ajuntaments de Santa Maria i de Manacor, que hi aporta les figures de ‘Joanet de sa gerra’ i de ‘La flor romanial', i del Consell de Mallorca, vol fer reviure les rondalles tradicionals mallorquines recollides per Antoni Maria Alcover.

La jornada s’ha iniciat amb un pasacarrers de gegants i capgrossos, a càrrec de la colla de gegants de Santa Maria, seguit del pregó de l’historiador Mateu Morro. Morro ha afirmat que les rondalles “formen part de la nostra vida” i descobriren als al·lots de la seva generació que la llengua en que parlaven es podia llegir i escriure, a més de retre homenatge a Alcover, a Moll, continuador de la seva tasca, a Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafré, que han culminat l’edició comentada publicada per Nova Editorial Moll, i a personalitats de Santa Maria, com Josep Capó i el Metge Rei. “Mentre hi hagi poble, hi haurà rondalles”, ha finalitzat.

A continuació, el mateix Morro ha guiat un itinerari per les llegendes i rondalles de la vila, mentre que a ca s’Apotecari tenia lloc un ‘conta rondalles’ per la colla de gegants. Tot seguit, la Fada Despistada ha protagonitzat un taller adreçat als més joves. Llibres, contes, coques i vi s’han pogut adquirir a les paradetes instal·lades a la mateixa Plaça de la Vila. El batle de Santa Maria, Nicolau Canyelles, i la regidora de Cultura, Malena Crespí; Hermosinda Mariño, directora general de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca; Paula Asegurado, regidora de Promoció Cultural i Econòmica de Manacor; i Antoni Mir, de la Institució Moll, han assistit avui dematí a la Fira.

La Fira de ses Rondalles continua avui d’horabaixa amb el següent programa:

17.30-18.30h, Plaça de la Vila: "En Joanet de Sa Gerra" a càrrec de Teatrix
18.30-19.30h: Plaça de la Vila: Conta rondalles "La Flor Romanial musicada", a càrrec de Pep Toni Ferrer
19.45 - 20.15h, Plaça de la Vila: actuació dels dimonis de Factoria de Por
21.00-22.30h, Plaça de la Vila: Actuació de Rissaga i ballada popular

Paradetes:

- Paradeta de la Colla de gegants. Venda dels contes "Na Maria de Coanegra" i "En Soler el Bandejat"
- Paradeta de l'Associació Joves per la Cultura. Venda de menjar de rondalla: coca de trempó i coca d'albercoc
- Paradeta de llibres a càrrec de llibreria S'Estany de Santa Maria
- Paradeta de "Vins de rondalla" amb tast a càrrec de Mallorcària

Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca