Part Forana
L’Ajuntament de Pollença proclama el 2022 ‘Any Costa i Llobera’

L’Ajuntament de Pollença proclama el 2022 ‘Any Costa i Llobera’

Actualizado el 29/09/2021 12:59                Compartir

L’Ajuntament de Pollença aprovarà, en el ple de demà dijous, que el 2022 sigui l’Any Costa i Llobera en memòria del centenari de la mort del poeta pollencí, fill il·lustre del municipi des de l’any 1900.

L’Any Costa i Llobera abastarà del 16 d’octubre de 2021 i el 16 d’octubre de 2022, dia en què es compliran cent anys de la seva mort. Així, durant aquest període l’Ajuntament durà a terme diferents actes, tant institucionals com culturals, per posar en valor i donar a conèixer la trajectòria i personalitat d’un dels membres més destacats de la cultura, i un dels grans poetes en llengua catalana de tots els temps.

Entre les activitats que es duran a terme per commemorar el centenari de la seva mort hi trobam una ruta literària entre Pollença i Artà en la qual es durà a terme una visita als principals indrets accessibles protagonistes dels poemes i obres de Miquel Costa i Llobera. Una ruta en dos formats: un presencial i un altre virtual en què es publicaran en línia les rutes, les poesies escollides i la història vinculada a cada indret, de manera que les persones interessades puguin fer la visita lliurament.

Un cicle de conferències de la mà d’especialistes en les diverses disciplines que envolten la figura de Miquel Costa i Llobera i en les quals es tractaran els diversos aspectes que conformaren la personalitat polièdrica de Costa i Llobera. La seva biografia, la seva relació amb Pollença, la literatura, religió i espiritualitat.

Una exposició al casal de Can Llobera sota el títol “Viatge a Palestina” en la qual es mostrarà el resultat d’un viatge que Costa i Llobera emprengué juntament amb el seu oncle Pere Llobera i la poetessa Maria Antònia Salvà el 1906. També s’exposarà el manuscrit original de Pere Llobera que es conserva a l’Ajuntament de Pollença. L’exposició tendrà un doble objectiu: per una banda, explicar el concepte de viatge en temps de Miquel Costa i Llobera i per l’altra la literatura de viatges en el seu temps.

A més, cal destacar també que el celler Can Axartell ha manifestat la seva intenció de participar en l’homenatge a Costa i Llobera amb l’etiquetatge del seu vi “Artist” amb una imatge d’El Pi de Formentor obra de Dionís Bennàssar.

El batle de Pollença, Bartomeu Cifre, ha explicat que “tot i que el programa ja està pensat, encara queden activitats per tancar. El nostre objectiu és fer un homenatge a Costa i Llobera i dur a terme accions que acostin el poble pollencí i la resta de l’illa a un dels nostres fills il·lustres més importants i estimats”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Josep Marquet, ha afegit que “la importància literària de Costa i Llobera, a més del seu catalanisme cultural, demostren la consideració d’organitzar activitats que posin en valor i donin a conèixer la trajectòria i personalitat del poeta”.

Presentació de l’Any Costa i Llobera

La presentació de l’Any Costa i Llobera es durà a terme el proper 8 d’octubre a la plaça Vella de Pollença en un acte conjunt entre l’Ajuntament, el Bisbat i la Fundació Rotger Villalonga. Així, durant tot el període que comprèn del 16 d’octubre de 2021 al 16 d’octubre de 2022 es comptarà també amb la col·laboració de diverses institucions com el Consell de Mallorca i l’Ajuntament d’Alcúdia per dur a terme les diferents activitats.

Sobre Costa i Llobera

Miquel Costa i Llobera va néixer a Pollença el 10 de març de 1854 i va morir a Palma el 16 d'octubre de 1922. Fill il·lustre de totes dues localitats, fou un sacerdot de vida modèlica i aspirant a la perfecció, amb una destacada formació en teologia obtinguda a Roma (1885-1888). Fou un dels membres més destacats de l'Església mallorquina de finals del segle XIX i principis del XX, on coincidí amb el bisbe Pere Joan Campins, i fou nomenat Canonge de la Seu de Mallorca.

Costa destacà també en el camp de la cultura, fet pel qual és considerat un dels prohoms de la fase final de la Renaixença i un dels grans poetes en llengua catalana de tots els temps, amb obres de reconegut prestigi com ara “El Pi de Formentor” (1875) o Horacianes (1906). Va obtenir diversos guardons en els Jocs Florals de Barcelona, i fou membre de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua i de l’Institut d’Estudis Catalans (1919).


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca