Menorca

L’Agència Menorca Talaiòtica estrena l’espectacle “Entre el cel i la mar” a Montefí

Actualizado el 29/03/2023 14:09                Compartir

L’Agència Menorca Talaiòtica i l’empresa iluminaM han produït l’espectacle “Entre el cel i la mar”, un videomapatge de llum i música que tindrà lloc al poblat de Ciutadella i que recorrerà la història de la cultura talaiòtica fins als nostres dies. Es faran dues projeccions, a les 21 h i a les 21:45 h

“Entre el cel i la mar” és el títol de l’espectacle de videomapatge produït per l’Agència Menorca Talaiòtica i l’empresa iluminaM que s’estrenarà el dia 15 d’abril al jaciment de Montefí, a Ciutadella. L’esdeveniment de llum i música forma part de les accions que porta a terme el Departament de Cultura, Joventut, Educació i Esports per continuar amb la difusió de Menorca Talaiòtica entre el públic en general. Posa èmfasi en el fet que el proper setembre el Comitè de Patrimoni Mundial decidirà sobre la inscripció de Menorca Talaiòtica a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Tal com sempre ha manifestat el Vicepresident i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, Menorca Talaiòtica és un projecte viu que ha de seguir promocionant-se independentment que ara ens trobem a l’espera de la celebració del Comitè el mes de setembre. D’aquesta manera, es segueix el full de ruta que marca el Pla de Comunicació de l’Agència.

El videomapatge constarà de dues projeccions, gratuïtes, previstes a les 21 h i a les 21:45 h. L’espectacle recorrerà la gènesi i l’evolució de la cultura talaiòtica menorquina, des de mitjan edat del bronze fins al seu ocàs amb l’ocupació romana de l’illa (123 aC), i acabarà explicant el llegat històric que perviu actualment. Es tracta del relat d’una civilització prehistòrica excepcional que es va desenvolupar en aquest territori insular, atrapada entre el cel i la mar, i que va marcar per sempre el paisatge de la nostra illa amb les seves construccions monumentals.

En aquest sentit, el títol escollit, “Entre el cel i la mar”, fa referència a l’expedient de la candidatura, donat que Menorca Talaiòtica aporta també el testimoniatge excepcional d’una cultura prehistòrica insular associada al cel. Determinats monuments permeten il·lustrar la vigorosa relació que mantenien amb el celatge. Aquest és el cas de les navetes funeràries i les taules, que mostren patrons d’orientació únics que singularitzen els talaiòtics respecte a altres cultures contemporànies de característiques similars. L’odissea d’una cultura insular atrapada entre el cel i la mar.

El poblat de Montefí és un assentament del segle X aC. que es va emprar fins a l’època romana. En el seu moment de màxima esplendor era un dels poblats més grans de l’entorn proper al port de Ciutadella. Montefí té la singularitat de no tenir recinte de taula, encara que no es pot descartar que originalment n’hi hagués.

El videomapatge compta amb una banda sonora composta especialment per a l’ocasió pel compositor menorquí David Prats. iluminaM és una productora d’espectacles audiovisuals especialitzada en videomapatge i projeccions de gran format encapçalada per Kodomos, director creatiu, i Tomeu Fiol, direcció tècnica i producció.

Informació pràctica
Les projeccions són gratuïtes i dirigides a un públic de totes les edats. Es recomana deixar el cotxe a l’aparcament del mateix jaciment i, si s’omple, aparcar al del Cementiri Nou de Ciutadella. Un cop allà, s’ha de seguir el recorregut marcat fins arribar al talaiot nord de Montefí, on es faran les dues sessions (s’adjunta mapa informatiu). L’itinerari fins a arribar al talaiot nord estarà il·luminat per facilitar el recorregut a peu.

Aquest poblat talaiòtic està situat tocant la carretera general Me-1 de Maó a Ciutadella, al punt quilomètric 42. L’accés és pel costat sud, pel camí Vell de Ciutadella.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca