Ibiza

El cable entre Eivissa i Mallorca permetrà estalviar fins a 30 milions anuals i tancar els grups contaminants de la central

El cable entre Eivissa i Mallorca permetrà estalviar fins a 30 milions anuals i tancar els grups contaminants de la central

Actualizado el 01/12/2018 18:09                Compartir

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, el president del Consell d’Eivissa, Vicenç Torres, el director d’Operació de Red Elèctrica d’Espanya, Tomàs Domínguez i el delegat de REE a les Illes Balears, Eduardo Maynau, han anunciat avui l’inici del transport d´ energia a través de la interconnexió elèctrica entre Eivissa i Mallorca. Eivissa reb des d'avui el 60% de l'energia que necessita.

A partir d’avui dia 1 de desembre, Eivissa deixa d’estar aïllada energèticament i les Illes Balears es converteixen en un únic subsistema elèctric. Des d’avui, REE pot despatxar energia entre Mallorca i Eivissa i una vegada que es recuperi la connexió perduda amb Menorca –que ja s’ha començat a construir- el conjunt serà complet.

L’aprovació, el passat mes de novembre de l’ordre ministerial de redefinició dels sistemes elèctrics del territori no peninsular de les Illes Balears ha permès que, un mes després, sigui una realitat disposar d’un sistema únic per a les illes, un fet que a més d’incrementar les possibilitats energètiques d’Eivissa suposa un estalvi anual de fins a 30 milions d’euros anuals en el sistema.

Aquesta decisió, adoptada per l’actual Ministeri de Transició Ecològica, ha permès desbloquejar una situació que estava pendent des del fa més de dos anys, just pendent de l’ordre ara acordada i reiteradament reclamada pel Govern de les Illes Balears. En realitat, el cable ja connectava el dos subsistemes (març de 2016 el CT01 i abril de 2016 el CT0) però no es podia fer el despatx d’energia d’un costat a l’altre.

A més de convertir les Illes en un sol sistema, l’activació de la capacitat de despatx d’energia del cable és clau per tancar els grups contaminants de la central elèctrica.
La interconnexió s’articula a través d’un doble enllaç tripolar de 126 quilòmetres de longitud, que transporta corrent alterna a 132 kV de tensió amb una capacitat teòrica d’intercanvi de 90 MW. El cable submarí que s’ha instal·lat entre Mallorca i Eivissa és el més llarg del món en corrent alterna, i ha suposat una inversió de 225 milions d’euros per part de Red Eléctrica de España.

El cable uneix Santa Ponça (a Mallorca) amb Torrent (Eivissa), i en alguns trams marins discorre a una profunditat de 800 metres, fent que aquesta sigui la instal·lació de les seves característiques de major fondària. Els trams que discorren per terra estan soterrats. A Mallorca, són els 3 quilòmetres que van des de la subestació de Santa Ponça fins a la badia de Santa Ponça. A Eivissa, 5 quilòmetres que discorren pel terme municipal de Santa Eulària des Riu, des del punt d’entrada de l’enllaç a Sa Punta fins a la subestació de Torrent.

La instal·lació del cable, a més d’acabar amb l’aïllament energètic d’Eivissa, suposa un estalvi que pot arribar als 30 milions d’euros anuals per al sistema elèctric.
A més, incrementa de manera molt important la capacitat elèctrica d’Eivissa i Formentera, passant dels 342 MW actuals als 432 MW.

És, per tant, una instal·lació que aporta seguretat i qualitat en el subministrament energètic de les Pitiüses. El cable millora també la reserva rodant del sistema elèctric a Eivissa i Formentera i augmenta la capacitat de resposta davant de pertorbacions en el subministrament.

El cable també contribueix a reduir les emissions a l’atmosfera, ja que es podran donar de baixa els grups més contaminants (que funcionen amb fueloil) d’Eivissa, deixant de generar-se 79 MW de potència amb fueloil, com succeïa fins ara. El conseller Mar Pons ha avançat avui que s'iniciaran els tàmits davant la Comissió Balear de Medi Ambient per al tancament dels grups de fueloiol.

Cal recordar que, en matèria d’energia, Eivissa estava desconnectada d’altres fonts de subministrament externes a l’illa. Per garantir el subministrament, es depenia exclusivament de l’energia que es generava aquí, i a més aquesta energia havia de servir per abastir, en cas de necessitat, l’illa de Formentera.

En aquest sentit, avui és un dia històric per a Balears, ja les quatre illes estan unides energèticament. És a dir, tenim un únic sistema elèctric balear. Hem passat de dos subsistemes (Menorca-Mallorca i Eivissa-Formentera), a un de sol.

Mallorca està connectada amb la Península a través d’un cable, i des de Mallorca hi ha cables que la connecten amb Eivissa i Menorca. El cable amb Menorca està fora de servei, és cert, però ja s’han iniciat les obres per instal·lar un nou enllaç, que estarà conclós l’any 2020.

Els avantatges de disposar d’un sistema únic són moltes:
* Garantia de subministrament amb qualitat i seguretat. Cada illa ja no només depèn de l’energia que pugui generar al seu territori, i açò permet optimitzar els punts de producció i abaratir els costos de generació.
* Es redueixen els costos del sistema. Actualment, els sobrecostos del sistema elèctric balear són de 250 milions d’euros anuals.
* Es permet una major penetració de les energies renovables, i es camina així cap a un mix energètic sostenible. Ens permet apostar per energies més netes sense riscos de desabastiment.

La connexió Eivissa-Mallorca és un dels avanços que el Govern balear reclamava, i que es fa realitat ara, dos anys i mig després que s’acabessin les obres.
Aquesta és una passa imprescindible per a la transició energètica que s’ha planificat per Balears, i que farà que aquesta comunitat camini cap a un model energètic sostenible i modern.
A la vegada que es fa aquesta passa històrica, el Govern balear seguirà reclamant millores al sistema energètic balear, com són:
* Un segon enllaç Mallorca-Península.
* Un segon enllaç entre Mallorca i Menorca.
* Un segon enllaç Mallorca-Eivissa.
* Un nou enllaç entre Eivissa-Formentera.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca