Cultura
El festival Chopin ret homenatge
a Antoni Lliteres en el 350
aniversari del seu naixement

El festival Chopin ret homenatge a Antoni Lliteres en el 350 aniversari del seu naixement

Actualizado el 24/08/2023 14:28                Compartir

El quart concert de la quaranta-tresena edició del Festival Chopin de Valldemossa es presenta com una de les cites més interessants del programa cultural de l’estiu a Mallorca. En aquesta nova convocatòria del Festival Chopin, es farà homenatge al compositor artanenc Antoni Lliteres (1673 – 1747), coincidint amb els 350 anys del seu naixement. Lliteres és un dels principals exponents de la música barroca espanyola.

La cita és el diumenge dia 27 d’agost amb el pianista Albert Díaz, la soprano Irene Mas, la mezzosoprano Marina Pardo, el tenor Antoni Aragón, i el grup instrumental dirigit per Vicent Balaguer i Smeral Spahiu, que interpretaran el concert de Frédéric Chopin, a més d’una selecció de Júpiter y Semele i Los elementos, dues obres cabdals de la creació d’Antoni Lliteres.

El concert començarà a les 21.30 h a l’església de la Cartoixa de Valldemossa, i les entrades es poden comprar a través del portal ticket.ib, amb preus de 30, 20 i 15 euros.

GRUP INSTRUMENTAL

Vicent Balaguer (violí - director)
Smerald Spahiu (violí - director)
Clara Mascaró (viola)
Marc Alomar (violoncel)
Xisco Aguiló (contrabaix)
Joan Rodriguez (oboè)
Ferran Pisà (guitarra)
Ferran Martínez (percussió)
Pedro Aguiló (clavecí)

ALBERT DÍAZ

- Els concerts que Albert Díaz ha ofert arreu d’Europa, Estats Units, Canadà i Sud- amèrica, a més de la seva trajectòria artística li han fet mereixedor del premi de l’Estrella d’Or a l’Excel·lència Professional. Ha actuat a sales com la Place des Arts de Mont-real, l’Elebash Recital Hall de Nova York, el GAM de Santiago de Xile, la Seu de les Nacions Unides de Ginebra, el Palau Reial de Varsòvia, el Palau Foz de Lisboa, , la Sala Alfred Cortot de París, entre altres. També ha actuat a prestigiosos festivals, com el Festival Paderewsky de Varsòvia, el 35 Festiwal Chopin w barwach jesienide Antonin (Polònia), els Festivals Internacionals F. Chopin de Valldemossa i de Caserta, i el Festival de música contemporània de Xile.

Albert ha actuat com a solista amb la Deutsch-Französisches Kammerorchester, amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i amb la Kammerphilharmonie Baden-Würtemberg entre altres. Dels seus diversos treballs discogràfics, cal destacar un CD integral de l’obra de Chopin per a piano a quatre mans, i un triple CD amb la integral de l’obra per a piano del compositor Romà Alís. Albert Díaz ha estat director del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i actualment és professor titular d’aquest centre.

IRENE MAS - Comença la seva formació musical i escènica participant en una quinzena de produccions operístiques al Teatre Principal de Palma, la seva ciutat natal. Es titulada superior de violí al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i de cant al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Amplia els seus estudis amb professors com Wolfgam Rieger, Malcolm Martineau, Scholto Kynoch, Janet Perry o Nelly Miricioiu.

Guardonada a nombrosos Concursos Internacionals de Cant com el Primer Premi al Concurs Internacional de Les Corts, Segon Premi Ex-Aequo i Premi Juventudes Musicales de España al Concurs “El Primer Palau” o el Premi Extraordinari Fundació Ferrer- Salat del Concurs Tenor Viñas. Ha desenvolupat la seva carrera a Finlàndia, Mèxic, Bulgària, Anglaterra, Andorra, Hongria, Suïssa, Àustria, Itàlia, França, la India, Corea, etc. Col.labora amb La Capella Reial (J. Savall), La Grande Chapelle (A.Recasens) o Los Músicos de su Alteza (L.A.González). La present temporada serà Artista Resident del LIFE Victoria Lied Festival, i debutarà a L’Oxford Lieder Festival i a la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu.

MARINA PARDO - Titulada pel Conservatori d'Oviedo, va ésser convidada per Alfredo Kraus per a ampliar els estudis a l'Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid. Ha actuat amb prestigiosos directors reconeguts internacionalment com Helmut Rilling, Jesse Levine o Pinchas Steinberg, entre molts altres. Ha actuat amb la majoria d'orquestres espanyoles i amb la Filharmònica de Nova York, la Filharmònica d'Israel o la Filharmònica de Dresdner, a sales com el Konzerthaus de Viena, l'Avery Fisher Hall de Nova York o el Mare Palatui de Bucarest. Marina Pardo també ha dedicat part del seu repertori a la música barroca i antiga.

Va formar part del conjunt Al Ayre Español amb qui va actuar als més prestigiosos festivals europeus del gènere (Herne, Utrecht, Libramont, Schleswig-Holstein, Societé Philarmonique de Bruxelles, etc.) interpretant les sarsueles barroques Acis i Galatea i Júpiter i Semele de Literes, enregistrant ambdues per a Harmonia Mundi, i obtenint el Premi Nacional de Música d'Espanya el 2005, entre molts altres premis i reconeixements discogràfics.

Molt interessada per la música contemporània ha estrenat nombroses obres de compositors espanyols. El 2012 va estrenar a Espanya Ainadamar de Golijov, òpera que després va repetir amb gran èxit a l'Òpera de Filadèlfia i al Festival Cesis de Letònia (on l'obra va ser reconeguda amb el Latvian Great Music Award com la millor producció de 2017 ). ANTONI ARAGÓN - Nascut a Palma de Mallorca realitza estudis de cant a aquesta ciutat. Rep classes de Lambert Climent, W. Hollweg, Juan Oncina, H. Crook, William Mateuzzi, Carmen Bustamante i Alejandro Zabala. Col·labora amb diferents grups de música antiga, com ara Capella de Ministrers, Capella Reial de Catalunya, Estil Concertant, Camerata Iberia i Ensemble Elyma entre d'altres. També amb l'Orquestra Barroca de Sevilla i l'Orquestra Barroca de Salamanca, així com amb el grup Studium Aureum.

Ha participat a les temporades d'òpera del Teatre Principal de Palma en produccions com Bastien und Bastienne, Die Zauberflöte, L'italiana in Algeri, La Fanciula del West, Marina, La sonnambula, Paquacci, Salome, La Madrilenya, Cosa Rara , Il mondo della Luna, Otello, Li Nozze di Figaro, Carmen, Turandot, Eugen Oniegin,etc.

Al repertori orquestral ha interpretat obres com el Magnificat, Oratori de Nadal i diverses Cantates i Passions de Bach, Missa de Santa Cecília de Gounod, La Missa de la Coronació, Rèquiem, Missa en do menor, de Mozart, Les Estacions i La Creació de Haydn, El Messias i Judes Maccabeus de Haendel, El Retaule de Maese Pere de Falla, Les passions de Johan Sebastian Bach, Das Lied von der Erde de Mahler, Missa Solenelle i Stabat Mater de Rossini... És professor de Cant del Conservatori de Música i Dansa de Mallorca des de l'any 1999.

Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca