Cultura
Un projecte per fer etern el patrimoni marítim dels mestres d’aixa

Un projecte per fer etern el patrimoni marítim dels mestres d’aixa

Actualizado el 30/03/2023 15:19                Compartir

El departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha presentat els resultats del projecte d'investigació «Gàlibs» que consisteix en la recopilació i documentació de plantilles d’embarcacions dels mestres d’aixa de Mallorca. Una iniciativa per recuperar i promocionar l’ofici de mestre d’aixa i les embarcacions tradicionals de fusta, desenvolupades per la Unitat de Patrimoni Marítim i el taller de mestres d’aixa del Consell. El projecte s’emmarca en el passat de la recuperació, el present de la documentació i el futur amb la presentació d’un arxiu digital. En la tercera fase del projecte, es crearà una base de dades digital que qualsevol persona podrà consultar. Els plànols i dissenys de les embarcacions de fusta tradicionals es podran descarregar-se per a la seva construcció.

Els gàlibs els jocs de plantilles de fusta emprades pels mestres d’aixa per a marcar les peces simètriques de fusta que formen la base o l’extrem de cada costella d’una embarcació. Els mestres d’aixa del Consell de Mallorca, han aconseguit recuperar un total de cinquanta-dues plantilles. La informació s’ha recollit de tretze mestres d’aixa que representen dotze drassanes de diferents municipis costaners de Mallorca. La tasca de recerca ha cobert tota Mallorca, des de barris de Palma com es Jonquet, el Molinar o el Coll d’en Rabassa, fins a Sóller, Campos, Ses Salines, Port d'Alcúdia o Portocolom.

El projecte s’estructura entorn de dos eixos; el primer és el de la recollida d’informació de conjunts de plantilles d’embarcacions artesanals menors de Mallorca: llaüts, gussis, bots i pasteres. El segon eix de feina del projecte és el de documentar les embarcacions que encara es conserven, tant en bones condicions com algunes abandonades en sec. Aquesta tasca investigadora encara és més complexa que la dels conjunts de plantilles perquè sovint, no es disposa del número de matrícula de la mateixa i es fa necessària la col·laboració de les persones de l’entorn geogràfic per a identificar al propietari, mestre d’aixa, etc. Ara per ara s’han trobat i documentat divuit embarcacions.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha agraït la feina dels mestres d’aixa i ha destacat que «El projecte «Gàlibs» és necessari per a la conservació d’un patrimoni cultural i etnogràfic únic i que corre el perill de perdre’s si no es protegeix des de les institucions. Només des d’un vessant investigadora, protectora, divulgativa i educativa mantindrem el vincle amb aquesta tradició que ens lliga a la mar i a altres pobles».

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient ha explicat que «des del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient treballam per fomentar i conservar el patrimoni marítim tradicional, especialment el d’un ofici tan lligat a la mar com el de mestre d’aixa. No es tracta només de fer valdre aquest coneixement com a respecte cap al saber de les generacions anteriors, sinó també, des del present i mirant cap al futur, promocionar un tipus d’embarcacions sostenibles, les quals generen un impacte mínim sobre el medi».

El projecte «Gàlibs» és una mostra més de les iniciatives per difondre el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar, objectiu del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient i forma part del projecte europeu CHERISH del programa «Interreg Europe» de cooperació interregional, per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

Els mestres d’aixa del Consell s’han trobat amb la difícil tasca de trobar bibliografia sobre les barques, ja que les publicacions sobre el tema són pràcticament inexistents. Per aquest motiu, la investigació de camp així com les entrevistes personals i el recull d’informació oral a les diferents drassanes i mestres d’aixa jubilats ha estat cabdal. Per tal d’organitzar les dades recollides es prepara una fitxa amb la informació de cada plantilla. El mètode que s’ha seguit comprèn l’estudi de les dades disponibles, la creació de la fitxa per catalogar les embarcacions i maquetes, l’establiment de codis identificadors, el buidatge bibliogràfic, etc.

El projecte «Gàlibs» es va iniciar ara fa dos anys i no hi ha previsió d’acabar perquè els mestres d’aixa continuaran amb aquesta monumental tasca de recuperació de plantilles del patrimoni marítim de Mallorca abans que sigui massa tard i caiguin en l’oblit del tot. Es disposa de notícies i informació bibliogràfica de la presència i el treball de mestres d’aixa i drassanes d’ubicacions com Andratx, Banyalbufar, Cala Rajada, Port de Pollença, Porto Cristo i Santanyí.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca