Cultura

El Document del mes de gener de l'Arxiu del Regne de Mallorca és 'El Repartiment de Mallorca. Còdex català'

El Document del mes de gener de l'Arxiu del Regne de Mallorca és 'El Repartiment de Mallorca. Còdex català'

Actualizado el 18/01/2019 12:13                Compartir

El pròxim dijous 24 de gener, a les 18 hores, el director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, Ricard Urgell Hernández, serà l'encarregat de donar a conèixer "El Repartiment de Mallorca. Còdex català". És el Document del mes de gener, una iniciativa de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports que cada darrer dijous de mes es duu a terme a l'Arxiu del Regne de Mallorca per donar a conèixer els principals documents conservats en aquesta Institució i complir així el compromís de difondre entre la ciutadania el patrimoni documental de les nostres illes.

La conquesta de Mallorca, entre 1229 i 1232, tingué com a episodi més significatiu el setge i la caiguda en mans de Jaume I de Madina Mayûrqa el desembre de 1229.

En aquest espai de temps, el rei del nou Regne de Mallorca atorgà la carta de franquesa als nous pobladors de l’illa, al mateix temps que començava el repartiment del territori entre el monarca i els nobles barons que l’havien acompanyat amb les seves forces en la conquesta, segons el que s’havia acordat prèviament.

El repartiment de Mallorca suposà la redacció del primer registre cadastral establert per Jaume I poc després de la conquesta, on es consignaren les propietats adjudicades al rei, les quals sumaven un 50 per cent del total. L’altra part correspongué a la resta de participants en l’empresa, entre els que destacaven el bisbe de Barcelona, el comte del Rosselló, el comte d’Empúries i el vescomte de Bearn.

Dels diversos exemplars que es conserven, la iniciativa que es fa a través de la Direcció General de Cultura presenta ara com a document del mes el “Capbreu de les divisions del Regne de Mallorca entre Jaume I i los seus..”. Es tracta d’un còdex redactat en català durant el segle XIII compost de 98 fulls de pergamí, escrit lletra gòtica llibrària de gran mòdul.


Comentarios

Ahora en portada
Noticias Mallorca